Laatste preek
Samen Jezus zichtbaar maken
Afgelopen zondag hadden we een geweldige startdienst! God leidt de gemeente naar een fase waarin we, als broeders en zusters, groei mogen verwachten in het vertrouwd zijn met elkaar. Hierdoor heen zal Jezus steeds zichtbaarder worden door de gemeente heen. Dat zijn wij als 'goede grond' waarin de Heilige Geest kan zaaien. Dat is wat we willen!
Kus elkaar
In de preek werd de jaartekst 'onthuld'. Heel bewust is dat dit keer: "Groet elkaar met de heilige kus." (Rom. 16:16). In de vroege kerk was dit een gebruikelijk gebaar, waarin men oprechte waardering en acceptatie van elkaar tot uiting bracht. De Here Jezus verlangt van Zijn volgelingen dat ze groeien in eenheid. Dat kan alleen wanneer we leren onze harten voor God, onszelf en elkaar te openen. Door onze onderlinge liefde en eenheid wordt Gods karakter en plan zichtbaar voor iedereen (Joh. 17, 1 Joh. 4:7vv).
De waarde van structuur
De preek ging ook over het belang van een goede structuur voor het gemeenteleven. De structuur die de Geest geeft drukt de grootheid en schoonheid van God uit. Daarom was het geweldig dat de coördinatoren van elke pijler hun gebed met de gemeente deelden tijdens de preek.
Want de structuur van de EGR bestaat uit acht bedieningenpijlers. Ofwel, clusters van groepen en teams in de gemeente gericht zijn op het dienen van de gemeente door de Heilige Geest. Wanneer elk van deze pijler naar behoren functioneert, dan geven we als gemeente gestalte aan het werk van Jezus Christus onder elkaar en in de wereld.
Jezus zichtbaar door de structuur
In de preek kwam ik er niet aan toe om het verband te leggen tussen elke pijler en datgene wat Jezus deed. Daarom doe ik dat hier alsnog.
Samenkomsten: In het Evangelie ontdek je snel genoeg dat Jezus samenkomsten niet meed. In de eerste plaats bezocht Hij samenkomsten in de synagoges en de tempel, zoals iedere trouwe Jood. Daarnaast ontstonden er regelmatig samenkomsten rondom Hemzelf. In het bijzonder wanneer Hij onderwees over Gods Koninkrijk of wonderen verrichtte.
Zagen die samenkomsten er uit zoals die van ons? Natuurlijk niet. Maar de essentie is dezelfde: Jezus brengt ons samen om God te aanbidden en om over Hem te leren. Dankzij de pijler Samenkomsten kunnen we wekelijks samenkomen om God te eren, als gemeente voor Gods troon te komen en samen te luisteren naar het levend Woord dat wij op dat moment nodig hebben.
Kringen: Het draaide voor Jezus echter niet alleen maar om grote samenkomsten. Al vrij snel na de start van zijn aardse bediening verzamelt Hij een klein groepje volgelingen om Hem heen. Er is een groep trouwe volgers die alles met Jezus meemaken. Met een twaalftal binnen die groep deelt Jezus zijn leven nog intiemer. Daarnaast lees je dat Jezus regelmatig aanschuift aan tafel bij allerlei soorten mensen om een maaltijd - en dus het leven - met ze te delen.
Zien onze kringen en M/V activiteiten er dan uit zoals Jezus in kleine groepen functioneerde? Natuurlijk niet. Maar ook hier is de essentie weer dezelfde: het gaat om een intiemere en directere geloofswandel met elkaar in het spoor van Jezus. Dankzij de pijler Kringen ontstaan er volop gelegenheden om in de kleine groep te leren leven als een volgeling van Jezus, een kind van God.
Kids&Teenz: In de tijd van Jezus tellen kinderen niet volwaardig mee. Maar voor de Heer telden ze wel degelijk volop mee! Sterker nog, Hij hield de volwassenen voor dat zij juist moesten zijn als kinderen wilden ze deel krijgen aan het Koninkrijk van God.
In onze tijd slaan we soms misschien wat door naar de andere kant. Dat neemt niet weg dat we in de kerk volop ruimte moeten maken voor de jongste inwoners van Gods Koninkrijk. Het kan niet zo zijn dat we de belangen van volwassenen voorrang geven ten koste van de belangen van kinderen. Dat staat haaks op het voorbeeld van Jezus. Dankzij de pijler Kids&Teenz vallen onze kinderen en tieners niet tussen wal en schip, maar krijgen ze de aandacht die Jezus wil dat ze krijgen. En kunnen wij - volwassen mensen - van ze leren!
Zorg: Eén van de onmiskenbare kenmerken van Jezus' omgang met de mensen was dat Hij oog had voor de armen, de zieken, de verfoeiden. Zelfs voor de mensen die leefden in de overtuiging dat ze het - wat 'het' ook moge zijn - hadden gemaakt had Hij zorg door ze te wijzen op de gevaren van rijkdom en hoogmoed.
Zoals Jezus' zorg had voor zijn medemensen, zo willen wij ook zorg hebben voor elkaar. Of het nu gaat om geestelijke, lichamelijke of materiële noden. We doen dat, wetende dat het Jezus' liefde in ons is die ons drijft. De zorgkwesties in de EGR worden door de pijler Zorg opgepakt.
We hopen echter dat er vooral ook een open en spontaan klimaat van omzien naar elkaar is in de gemeente. Dat je anderen helpt en bemoedigt als je ziet dat dat nodig is of als het aan je wordt gevraagd. En omgekeerd, dat jij op je broeders en zusters kunt rekenen als je iemand nodig hebt. Zorgen voor elkaar is in de eerste plaats een zaak van het hart, niet van structuur.
Onderwijs: De Bergrede (Mat. 5-7) is één van de meest invloedrijke redes ooit. Jezus heeft een onovertroffen, onverlegbaar en onverwoestbaar fundament gelegd voor elk mens die wil weten wie God is en hoe een gelovige leeft tot eer van Hem. Een fundament zoals alleen de Heer zelf kan neerleggen. Jezus onderwees vanuit de Thora (Oude Testament). Het Nieuwe Testament is de vrucht van Zijn onderwijs en de verdere toelichting van Gods Geest.
Daarom is de Bijbel, van kaft tot kaft, de leidende richtsnoer voor het christelijk leven. Ook in de EGR willen we, naar ons beste vermogen, houden aan Gods Woord. De pijler Onderwijs houdt zich bezig met de vraag hoe het onderwijs van Jezus het beste tot z'n recht kan komen in de EGR.
Missie: Het is zonder meer duidelijk dat Jezus niet bezig was om een gezellig groepje om zichzelf heen te verzamelen. Naast dat Hij zelf op missie voor de Vader was, bereidde Hij zijn leerlingen er ook op voor dat zij die missie zouden voortzetten in de kracht van de Heilige Geest. Die missie is om alle mensen in woord en daad bekend te maken met zijn sterven en opstaan, zodat zij deel kunnen nemen aan Gods Koninkrijk.
We leven in een uitdagende tijd om de missie van Jezus voort te blijven zetten. Niet alleen omdat de invloed van kerken in de samenleving is afgenomen. Ook omdat de kerken als geloofwaardige geloofsgemeenschappen onder druk staan. Dit neemt echter niet weg dat we een missie hebben om te volbrengen, willen we Jezus volgen. Dankzij de pijler Missie blijven we hier volop mee bezig en kansen ontwikkelen.
Ondersteuning: Je zou denken: hier lees je niets over terug in de Bijbel. Niets is minder waar. Op een paar plaatsen in de Bijbel lezen we dat Jezus werd ondersteund door mensen in zijn gevolg. Ook Jezus had materiële ondersteuning nodig om de wil van de Vader te kunnen doen. Hij vastte dan wel 40 dagen, maar op die andere dagen moest Hij ook voorzien worden.
Zoals Jezus werd ondersteund, zo heeft de EGR - als deel van het Lichaam van Jezus - ook ondersteuning nodig. Het gaat dan om praktische taken die ervoor zorgen dat de andere bedieningenpijlers zo veel mogelijk tot hun recht kunnen komen. Dankzij de pijler Ondersteuning kan de nodige ondersteuning geboden worden voor het werk van de Heer in en door de EGR.
Realisatie & beheer: Eén van de belangrijkste dingen die Jezus ons leerde was om elkaar te dienen en samen de wil van de Vader te doen. Jezus was scherp op de menselijke natuur, die erop gericht is om voor zichzelf een comfortabele en liefst zo royaal mogelijke positie te scheppen. Desnoods ten koste van anderen.
De EGR is wellicht geen steenrijke gemeente. Ook beschikt het niet over spectaculaire bezittingen. Toch heeft de Heer de gemeente gezegend en zal er goed gezorgd moeten worden voor de manier waarop God vooziet. Het gaat dan om hele praktische zaken als schoonmaak, onderhoud en administratie. Dat gebeurt vanuit de pijler Realisatie & beheer.
Broeders en zusters
In de beschrijving hierboven lees je 'pijler Dit doet dat' en 'pijler Dat zorgt voor dit'. Je zou haast vergeten dat deze 8 bedieningenpijlers worden bemensd door gewone mensen zoals jij en ik! Willen we samen Jezus zichtbaar maken, dan is het dus wel zaak dat we ons inzetten waar we kunnen. Anders hebben we dan wel een mooie structuur op papier, maar daar wordt de duivel niet bang van. Het gaat erom onze handen te laten spreken.
Dus de vraag is: welke pijler is jouw plek om Jezus te dienen? Hoe maak jij Jezus zichtbaar in en door de EGR? Dat doe je door trouw een taak op te pakken en door te bidden.
Dit brengt ons weer terug naar de jaartekst. Waarom zou je dienen in de EGR? Voor sommigen is het misschien stiekem een platform om de eigen hobby uit te oefenen of voelt het als een verplichting die de oudsten eisen. Voor velen is het gelukkig een zaak van aanbidding, een liefdesuiting, een heilige kus. Door te dienen en te bidden eren wij God met ons leven. Cruciaal daarin is de liefde. Dat we elkaar liefhebben en bereid zijn tot elkaar te naderen.
Laten we ons ook dit seizoen inspannen voor de onderlinge vrede en de verkondiging van het Evangelie van Christus door onze woorden en daden.
In Christus verbonden,
Nicolas, voorganger